Du får säga vad du vill, ingen hindrar dig.

När Sverigedemokraterna först kom in i riksdagen så var jag en arg och bitter nyfylld 18-åring som såg ett mörkt Sverige. Nu skulle spelreglerna vara till deras förtjänst, debattklimatet bli alltmer hårdare och hatet hade fått dess yttersta konsekvenser.

Nu snart tre år senare så har några av mina farhågor besannats. Debattklimatet har förändrats. Men inte på det sättet som främlingsfientliga menar att det har. Trots att vi idag diskuterar mer om integration, invandring, burka, halalmat och allt där emellan så finns det fortfarande en del som är snabba med att ropa att “en i detta pk-land inte kan yttra sig, för då är man rasist”.

Resonemanget “en får inte säga något” når orimlighetens högsta nivå när personen i fråga missat hela poängen med yttrandefriheten. En FÅR säga i princip vad hen vill och jag FÅR hävda att personen är en inskränkt idiot som förhärligar ett annat sekel. Det är inte ett demokratiskt problem, som Dabrowski och Josefsson hävdar, det ÄR demokrati. Det är hela grejen med vad demokrati och yttrandefrihet innebär.

Och självklart ska en inte bli tilldelad falska politiska etiketter. Att motsätta sig feminism gör en inte till en kvinnoförtryckare (möjligtvis okunnig) på samma sätt som alla som diskuterar invandring inte är rasister. Men att skapa en falsk verklighet där alla som gör det lever med åsiktsförföljelse är direkt fel. Så ser helt enkelt inte verkligheten ut.

Jag börjar bli hjärtligt trött på debatter om debatten som var om debatten. Och de som påstår att åsikter inte får yttras utan att någon pk-elit jagar en. Dessa diskussioner tar bort fokus från det viktiga: rasismen. Och hur vi ska få bort den. Vi borde diskutera hur vi med utländska namn ska få ha samma möjligheter att få komma in i arbetsmarknaden som de med svenska och hur människor ska få åka tunnelbanan utan att dagligen misstänkliggöras som potentiella brottslingar.

Så påstå inte att vi inte diskuterar invandring, det gör vi. På sociala medier, kafferaster, riksdagar och parlament. Det vi däremot diskuterar för lite är rasismen. Fast det får man väl inte säga i det här jävla landet, för då är man väl antagligen politiskt korrekt.


2 Responses to “Du får säga vad du vill, ingen hindrar dig.”

 • Bysiblings Says:

  Jättehärligt att se en ung somalisk tjej engagerad i dessa samhällsfrågor – fortsätt med det goda som du gör. Alla kan göra en skillnad!

 • Johan Says:

  Invandring och integration är ämnen som fler och fler bryr sig väldigt mycket om. Därför tycker jag att det borde diskuteras ärligare bland politiker och i media.

  Jag tror inte att det är bra att kalla folk rasister till höger och vänster för åsikter som inte har med det ordets betydelse att göra.

  Hur man blir av med rasism har jag inget svar på men jag tror att grunden till den du blir läggs i skolan så man borde lägga mycket krut där. Viktigare kanske är hur du som barn blir uppfostrad men som samhälle är det svårt att ändra på.

  Morgan Freeman om rasism, om det vore så enkelt =) http://www.youtube.com/watch?v=GeixtYS-P3s

  mvh /Johan

Leave a Reply