Antisemitism finns inte bara i historieböcker

Vi har den senaste tiden följt händelserna runt Omar Mustafa. Och hur islamofobin har hittat sin väg in i politiker, journalister och annat löst folks hjärnor. Man har kunnat läsa hur det sagts att Omar tjänat miljoner, varit en kvinnoförtryckare, varit homofob och etc. Det var senast idag som man kunde läsa hur Nalin Pekgul kallade honom för en islamist, något som många tydligen inte vad vad det är, då det (tro det eller ej) finns demokratiska moderata islamister som extrema och fundamentala islamister.

Och allt detta har sagts och påståtts utan något belägg. Bristen på källkritik har genomsyrat hela debatten. Men det finns en sak som har hamnat i bakgrunden av allt detta.

I kvällens debatt så kunde man höra hur antisemitism har minskat sedan andravärldskriget och idag bytts ut mot muslimhat. Att muslimhat existerar och är problematisk för mig och många andra muslimer är självklart, men man kan inte påstå att antisemitism inte fortfarande är ett problem.

Många har fått för sig att antisemitism dog ut med förintelsen, att det inte är verkligt längre, att judar inte utsätts för hot och trakasserier. Detta är enligt mig att bagatellisera ett samhällsproblem. Bara för att hat inte uttrycker sig genom en förintelse så behöver det inte betyda att det är borta.

Det är även viktigt att man inte ersätter ett problem med ett annat. All hat mot människor är vidrigt. Det är lika förkastligt med muslimhat som det är med antisemitism, men att påstå att ett problem är större än det andra är bara att glömma bort en hel grupp som känner hatet dagligen.

Sverige behöver prata om antisemitism. Det är inte ett problem som bara finns i våra historieböcker, det är ett problem som lever i nuet. Vi behöver också bekämpa muslimhat. Men det ena ska inte utesluta det andra. Det är när vi slutar prata om saker som dess betydelse även försvinner.


6 Responses to “Antisemitism finns inte bara i historieböcker”

 • Jonas M Says:

  Maria Nilsson vilken häärlig antisemit med ingången “jag bara undrar”. “Får man inte undra varför judarna styr världen?” . ” Får man inte undra att förintelsen kanske inte ägde rum?”

  Nu undrar jag – varför måste alla antisemiter undra så mycket?

 • Kalle Rebel Says:

  Hej.
  Citat
  “och annat löst folks”
  vad/vem menar du?
  annars bra skrivet.

  Hadebra
  /Kale

 • PL. Says:

  Bra Bilan! Klarsynt i vanlig ordning. Till de minriteter som ofta utsätt för hat- och hotbrott kan även grupper inom hbtq inkluderas. Inte lika högljudda i debatten men inte heller exkluderade från whatever-fobi ;)

  Maria, du får naturligtvis undra “vilka judarna är” men som vuxen – vilket ditt inlägg antyder att du är – har du kanske gått gymnasiet, i varje fall grundskolan. Vad lärde du dig där och då? En berättigad fråga är också varför du anse att denna, din okunskap generellt, och om judar specifikt, ligger på omgivningen att förklara och upplysa dig om? Du hittade ut på nätet – googla dig till kunskap!

 • LG Says:

  Bra skrivet!

 • Hadar Says:

  Du har helt rätt, och speciellt om antisemitismen, blev senast för en helg sedan kallad för bankjude av en idiot. Men sen är mordhot definitivt inget nytt för mig, kommer ett par i månaden av någon anledning.

 • Maria Nilsson Says:

  Var går gränsen för antisemitism och en normal undran? Som Stig-Björn sa: Yttrandefriheten finns till för alla inte bara för de med korrekt åsikt. Får man undra över vilka judarna är? Får man säga att de är ett hittepåfolk?

Leave a Reply