När antimuslimismen hittar sin väg in i landets största redaktioner

Nu står vi här igen. Ännu en gång har media valt att publicera och sprida antimuslimska konspirationsteorier. Den här gången i form av Expressen som i veckan publicerade en gammal, och om en ska tro dem “hemligt” dokument som visar hur socialdemokraterna nu infiltreras av muslimer och hur (islamofoben) Carina Hägg kanske hade rätt när hon hävdade att islamister petade henne från riksdagslistan. Ett dokument som skrevs 1999 och är öppet för allmänheten att läsa. Tro och Solidaritet skrev redan förra året om detta på sin blogg där de bland annat förklarar att förbundets syfte var att” inkludera minoritetsgrupper med socialdemokratiska värderingar i det politiska arbetet”. Läs hela inlägget här.

Och återigen finner jag mig vara så jävla trött på muslimhatet.

Bara det gångna året har antimuslimska konspirationsteorier och begrepp hittat sin väg in i landets största redaktioner. Jag tänker på Aftonbladets Monika Gunne som under drevet mot Omar Mustafa skrev en krönika där hon menar att Omar har misslyckats som ordförande för islamiska förbundet då han inte lyckats förbättra situationen för kvinnor och män som lever med hedersrelaterat förtryck. Visserligen tog Aftonbladet sitt ansvar och senare tog bort krönikan, men jag fann det fortfarande anmärkningsvärt att en krönikör för Sveriges största tidning genomsyras av antimuslimismen till den grad att hon skyller hedersrelaterat våld på Islamiska förbundets ordförande, samt menar att Islam är synonymt med hedersvåld.

När SVT skulle rapportera om islamister, valde de att under en nyhetssändningen skriva rubriken “islamiseringen av Afrika”. Ett begrepp som inte enbart myntades av den så kallade counterjihad-rörelsen, men även används frekvent av just muslimhatare. Ett begrepp som man kan se florera runt på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Och det finns många fler exemplen.

Detta oroar mig något enormt. Muslimer har varit svartmålade i media under en lång tid, men det börjar bli alltmer synligt hur lätt det är för antimuslimska idéer att hitta sin väg in i landets största redaktioner.

Samtidigt är muslimer extremt underrepresenterade i media och dess redaktioner. Hur långt tid kommer det ta innan vi kan slå på Tvn för att se kvällsnyheterna och en beslöjad kvinna sitter där som nyhetsankare? Hur långt tid kommer det att ta innan vi kan se ledarsidor och redaktioner som inte enbart består av vita?

Förra veckan samlades 17000 människor i Paris och marscherade i takt till slagorden “Judar, ut ur Frankrike!”. Förra året uppmärksammades polisens registeter där de kartlagt tusentals romer. Dagligen påverkas minoritetsgrupper av den strukturella och institutionaliserade rasismen. Det är det Sverige och Europa vi lever i idag. Det enda vi kan hoppas på är att vår media, det som brukar kallas för Sveriges tredje största statsmakt inte förgiftas av dessa tankegångar.


One Response to “När antimuslimismen hittar sin väg in i landets största redaktioner”

Leave a Reply