Slopa integrationspolitiken!

Sverige är ett mångkulturellt land. För en del betyder detta något hemskt, problematiskt. För mig är mångkultur vackert. Jag kan säga hej på 12 olika språk, känna av gemenskapen i en synagoga och njuta av kurdisk mat. Med mångkultur kommer gott, det tror jag på. Att påstå annat är vilseledande. Moral och kärlek finns i jordens alla hörn, det är ingenting en invandrare behöver lära sig i Sverige. Och hat och förtryck finns även det i jordens alla hörn, inklusive Sverige.

De problem en invandre möter i Sverige är ingenting hen tar med sig från hemlandet. Det är politiken som antingen hjälper eller stjälper människor. Att Sverige idag har en integrationspolitik är något som är fel av så många olika anledningar. I ett samhälle där alla ska vara lika inför lagen, ha samma förutsättningar och behandlas jämlikt, passar inte en integrationspolitik in.

Politiker pratar om hur man ska integrera invandrare till att jobba, till att studera och trivas i Sverige. Är inte det Hillevi Engström och Jan Björklunds uppgifter att tillsammans med regeringen få in människor i arbete, ge dem de rätta verktygen för att klara av en kompetenskrävande arbetsmarknad?

Att ha en hel politik som ska rikta sig in på en viss grupp i samhället är inte att behandla alla lika och ge de samma förutsättningar, det är att säga att det är invandrare det är fel på och inte politiken som regeringen skapar. Det är när politiker särbehandlar en grupp som resten av samhället också gör det.

Det är inte en integrationspolitik och misslyckade reformer som ger invandrare jobb, det gör en lyckad arbetsmarknadspolitik. Det är inte heller en integrationspolitik och  nedskärningar i skolan som ger invandrare de rätta verktygen för att sedan klara sig, det gör en bra utbildningsminister och en skolpolitik som gynnar alla.

Så, slopa integrationspolitiken! Sålänge man har den så kommer en invandrare aldrig att vara något annat än just det.


Leave a Reply