Samhället sviker en hel grupp.

Min bussresa hem fick mig att skriva det här. Jag överhörde ett samtal mellan två ungdomar som var så obehaglig att jag nu flera timmar senare fortfarande känner mig lite skakig. Deras samtal handlade om en romersk-svensk flicka som jag förmodar var runt deras ålder och det hela började som “vanligt” tonårs skitsnack och blev till sist en rasistisk och xenofobisk rant om romer.

Man har läst om hur romer behandlas i övriga Europa. Hur de drivs ur sina hem och fått genomgå trakasserier. De rasistiska partierna som har fått överhanden i Europa har valt ut romer som sina hatobjekt. Det här är en minoritet som fått uppleva hot och trakasserier i flera hundra år. Varför är det tyst om det?

Varför har svensk media och Sverige i övrigt svikit romerna? Varför pratar inte fler politiker mer om deras utsatta situation?

Man kan inte göra annat än att skämmas. Vårt priviligerade samhälle skiter fullständigt i de som har det dåligt. Deras rättigheter och deras värde som människor blir nedtrampade varje gång en politiker inte kräver ett svar från regeringen om situationen. Sveriges diskrimineringslag räcker inte när media inte rapporterar om vad som händer. Det är helt enkelt som att säga att “en del platsar här och en del inte”

Jag är trött på nationaliteter och etniciteter.  Trött på allt det där som gjort människan vidrig och narcissistisk. Vi sägs ha ett intellekt med relativt normalt IQ men trots att vi är så långt fram i evolutionen så är vi fortfarande för tröga för att se människor som människor. Det värsta av allt är att jag hört många påstå att rasismen är död. Att det bara finns fördomar men att själva konceptet rasism är död och antirasister bara gnälliga.

Förstå vilket samhälle vi har hamnat i då. När man är för blind för att se rasism när man möter den och för dum för att inse att “antirasist” inte är ett skällsord, utan något som alla borde vara. Och mitt i all dumhet och naivitet så finns det en grupp som är totalt bortglömda och underminerade. En grupp som alltid kommer att vara “dem där” om inte samhället, skolor, politiker och journalister står upp för det förtryck som våra medmänniskor befinner sig i.


5 Responses to “Samhället sviker en hel grupp.”

  • Christian Says:

    Apropå att bli terroriserade och drivna från sina hem, precis så känner vår familj / Etniskt svenskar i stockholmsförort.

  • bilanosman Says:

    Det finns många inte bara förtryckta men även diskriminerade grupper i vårt samhälle. Anledningen till att jag skrev om romer var på grund av ett hatiskt samtal jag hörde på bussen igår. Brottslingar är inget annat än brottslingar. Det är helt otroligt att man fortfarande ska behöva påpeka detta! Ingen, oavsett vad du har för människosyn förtjänar att behandlas dåligt p.g.a sitt ursprung eller sin kultur. Vad gör dig bättre? Läs gärna om hur romer har det i Europa och hur de har haft det.

  • Glenn Says:

    Varför tala enbart om romer, det finns ju även andra zigenarfolk (romani, paavi, kaali etc). Ja, självklart är det synd om individer som uppfostras i en kultur som har en så mörk självbild att den blir till en självuppfyllande profetia. Men lösningen är inte att sprida PK-lögner om att zigenarkulturen inte alls skulle handla om brottslighet. Utan tvärtom att erkänna denna sanning, samtidigt som man uppmanar människor att se individen snarare än gruppen. Alla människor kan leva ett bra liv om de bara vill, och zigenare är inget undantag. Ingen idag behöver egentligen vara slav under sin kultur, det blir man bara om man inte ifrågasätter.

  • Bilan Says:

    Haha. Mitt blogginlägg tas seriöst, av dem som bryr sig mer om människor än stavfel. Det här är en blogg, inte ett svenska prov. Get over it.

  • Hasse Svensson Says:

    Det heter “Sverige har övergivit SINA egna invånare”
    Och en “romersk-svensk” ska nog vara “romsk-svensk”
    Gör om, gör rätt, om ditt blogginlägg ska mötas någorlunda seriöst.

Leave a Reply