Somalier är inte arbetsskygga!

När jag satt och surfade genom nätet tidigare så kom jag till en tråd i flashback. Tråden som visserligen är lite gammal, men fortfarande aktuell har rubriken “Varför tycker ingen om Somalier?”

“De är arbetsskygga”, “De luktar illa” , “De är ett svårt integrerat folk” det är bara några av de många fördomarna som fanns där.

Jag häpnades tråkigt nog inte av att det finns människor som resonerar så. Det finns det, det är inget nytt och den här typen av människor har funnits i alla tider. Det jag fick en smärre chock av var det faktum att så några gav motstånd.

Somalier har blivit rasister och xenofobers slagpåse. Det handlar inte om att de är lata, svåra att integrera (även om man kan diskutera folks definition av integration) eller helt enkelt ett allmänt ruttet folk. Det handlar om att somalier är en ny invandrargrupp som är svarta, starka i sin kultur och muslimer. Den kombinationen kan bli för mycket för en främlingsfientlig. Svart OCH muslim.

Men om man nu ska kolla på fakta, för att generalisera som så många gör när somalier dyker upp i den allmänna debatten så kan man se att när de flesta somalier kom till Sverige så fick de inte den möjlighet som så många fått tidigare. Båda mina föräldrar jobbar, men de hade inte fått den möjligheten till jobb och utbildning om de hade kommit senare.

En annan dålig myt om somalier är att de ska vara analfabeter. Det stämmer inte heller. Skolan var gratis i Somalia innan inbördeskriget kom igång. Det innebar att alla barn, oavsett ekonomiska omständigheter fick möjligheten att studera. Maj. av de vuxna somalier som är i Sverige idag har gått klart vad som motsvarar den svenska grundskolan. Hur många är analfabeter efter att de gått klart grundskolan?

De som kan vara analfabeter är de som föddes under eller strax innan inbördeskriget. Om man har lite förnuft eller medkänsla så inser man att utbildning inte är en möjlighet när landet är under krig. Analfabetism är ingen obotlig sjukdom som så många tror, det innebär bara att människor inte kan läsa eller skriva. Det gör de inte dumma. Med rätt utbildning så kan analfabeter lära sig skriva eller läsa. Det brukar i genomsnitt ta en analfabet 6 månader att lära sig grunderna, är det ett problem för de svenska skolorna?

En invandrare kan ta sig in i arbetsmarknaden med rätt arbetsmarknadspolitik. Idag får många invandrare inkl. somalier inte en fot in i arbetsmarknaden. Vi som är födda här vet hur svårt det kan vara att få sitt första jobb och de som har haft det lättare för sig är de som har kommit in i arbete genom kontakter. Den möjligheten har inte invandrare.

Så nej Flashback, Somalier är inte arbetsskygga eller ett svårt integrerat folk, de är en konsekvens av en dålig arbetsmarknadspolitik. De har fallit offer för dåliga planer och vilsna politiker. Vill ni genuint se Somalier och invandrare ta sig in i arbetsmarknaden? Förändra den svenska politiken och försök inte projicera era misslyckanden på andra som försöker lyckas.


One Response to “Somalier är inte arbetsskygga!”

  • Helena Trotzenfeldt Says:

    Under åren 2004-2013 lagfördes 2300 personer för våldtäkt. Av dem fälldes ungefär 1600 personer.

    Av dessa 1600 dömda var såvitt jag lyckats hitta tre män (!) som är somalier: Jassin M, Mohamed J och Abdi A.

    Det betyder att 3/1600, eller 1,87 promille av alla som fällts för våldtäkt under dessa tio år var somalier.

    Andelen somalier av den svenska befolkningen är 5,15 promille.

    Ändå hävdar SD konsekvent att svenska tjejer utsätts för en sällan skådad våldtäktsvåg av främst somalier. Men somalier våldtar långt mer sällan än övriga invånare, enligt ovan.

    Hur får vi stopp på myten?

Leave a Reply