Hatpixlat

Kvällens blogginlägg tillägnar jag den främlingsfientliga och rasistiska hemsidan “Avpixlat”.

Lite snabb och kort fakta om sajten. Den kom som en fortsättning på  ”politiskt inkorrekt” en blogg som senare lades ner. Hemsidan själv vill påstå sig vara oberoende (dock hur oberoende är diskutabelt) och de ser sig även som “Sverigevänliga”. Ett överanvänt men samtidigt diffust begrepp. Vilka vill Avpixlat påstå sig vara vänliga mot? Sverige ur ett geografiskt perspektiv eller dess invånare? Men iofs så är det inte mycket på den hemsidan som man kan relatera till.

Avpixlat har varit som en finne på pannan. Irriterande, svår att få bort och helt enkelt osmaklig.  Trots deras till synes nazistiska metoder, urdåliga skribenter och rasistiska innehåll så är det trots allt demokrati. Folket ska få tala, även de dumma och även om man inte håller med de. Det är demokrati, den demokrati som vi trots allt har i Sverige.

Men har demokratin gränser? Hur mycket är tillåtet att säga innan det blir hets mot folkgrupp? Eller t.o.m. förföljelse av människor, där man riskerar deras säkerhet?

Tänk er följande scenario. DN publicerar en artikel där de uppmanar sina läsare att granska “PK-eliten”. De länkar en adress där man kan hitta journalisters bostadsadress och andra privata uppgifter och ber därefter läsarna att granska dessa personer, m.a.o. förfölja de.

Hur många skulle inte satt morgonkaffet i halsen? Det bisarra med mitt exempel är att detta faktiskt hände för drygt två månader sedan. Fast då var det inte DN som uppmanade sina läsaren att stalka, utan det var Avpixlat.

Avpixlat har 250 000 läsare i veckan. Hur många av dessa tror ni inte övervägde det faktum att knacka på Jan Helin eller Åsa Linderborg? Hur många psykopater tror ni inte just fann ett sätt att ge sig på någon?

Avpixlat leker med människoliv. Det må vara bittra surgubbar som sitter i sin mammas källare och är allmänt arga över livet och kan viftas bort, eller även då och då skratta åt, men man måste ändå se allvaret i det.

Avpixlat uppmanar till förföljelse. Allvaret i meningen är nästan påtaglig.

Om man bara skulle lista upp de saker som Avpixlat sagt under de senaste månaderna så skulle listan bli för lång. Men har är några punkter värda att nämna.

  • De har trakasserat en liten flicka som fick vara Lucia i år, för att hon var svart.
  • De har trakasserat den modiga Åsa Linderborg ända sedan hon skrev om näthatet för ett tag sedan.
  • Deras krönikör Mats Dagerlind frågade en ung kvinna på twitter “om det var p.g.a. hon är kaxig som hennes mamma tog livet av sig”

Det räcker helt enkelt med att gå in på hemsidan och läsa kommentarerna. Så mycket hat på en och samma sida känns omöjlig, men den finns där.

Eftersom Avpixlat lever på donationer så får de in lite summor från läsare och andra nazister som gillar deras hatpropaganda. Men den som ger sidan stora summor, stödjer de och deras skitsnack är ingen mindre än våran riksdagsman Kent Ekeroth. Han propagerar för en rasistisk hemsida. Med skattebetalarnas pengar, då han knappast tar extra skift på MC för att betala för sig.

Avpixlat är en hatsida, finansierad av  ett av Sveriges riksdagsparti. Den är ett hot mot mänskliga rättigheter och den jämlikhet som vi har i Sverige trots hudfärg, etnicitet eller kön. Den sidan borde inte få så mycket utrymme.


Leave a Reply