Viktigt med obligatorisk gymnasieskola!

Det nya förslaget som lagts fram av S säger att gymnasieskolan ska vara obligatorisk. Ett förslag som jag tycker är ett av de bästa förslagen som lagts fram på länge.

Jag tycker det är orimligt att gymnasieskolan inte redan är obligatorisk men även mer orimligt att vår skolminister anser att det är en dålig idé. Han menar att man inte kan lagstifta mot skoltrötthet.

Man kan se ironin i det hela eftersom han genom sin skolpolitik har skapat den skoltrötthet som han anser man inte kan lagstifta mot. Rut avdrag för läxhjälp, ett mer komplicerat betygsystem, flummiga förslag om ett åriga gymnasium och elever som går ut med sämre betyg än någonsin.

Men att man ens har det som ett argument tycker jag är fascinerande. När jag slutade högstadiet var jag 15 år. Det är den tiden i livet som man genuint tror att man vet allt. Man har nått sin peek på intelligens, är the king of the world och det finns ingenting en vuxen kan säga som tar bort ens övertygelse. Om jag hade fått välja så skulle jag förmodligen ha skippat gymnasiet. Tänkt att om jag ångrar mig så kan jag alltid läsa om det någon annan gång. Såg verkligen inte poängen med att behöva läsa tre mer år i skolan.

Men jag har föräldrar som trots min lagliga rätt att skippa gymnasiet aldrig skulle låtit mig. Vilket är något man uppskattar senare.

Vilken femtonåring är inte skoltrött? Det finns såklart undantag eller “pluggisar” som man sa när man trodde att man var så jävla tuff som sket i skolan, men sanningen är att majoriteten av tonåringarna är skoltrötta. De ser inte hur viktig utbildningen är som man som vuxen ser väldigt tydligt.

Ska man verkligen låta 15 åringar få göra livsavgörande beslut? Som de kanske ångrar sig senare ?

Om man är för liten för att rösta vid 15 år, så kan man inte heller vara gammal nog att få bestämma över sin framtid. Om en så viktig sak som utbildning ska få avgöras av skoltrötta femtonåringar så kan man lika gärna sänka myndighetsåldern.

För mig är det självklart att gymnasiet ska vara obligatoriskt. Tråkigt att vår skolminister inte ser samma sak.


Leave a Reply