Förintelsens minnesdag

 

Igår var det förintelsens minnesdag och idag för exakt 70 år sedan var de judar som befunnit sig på auswitch, fria. Det är viktigt att minnas en tid då människor i alla åldrar blev dömda efter deras hudfärg, etnicitet eller religion. Det är viktigt att minnas tiden i Tyskland, apartheid i Sydafrika och slaveriet i USA. Man måste minnas det hemska för att det hemska inte ska få ske igen.

Men samtidigt anser jag att det är viktigt att vi ser vad som sker idag och drar kopplingar till dåtidens Europa.

I Grekland tog den extrema högern plats i parlamentet i början av förra året. “Gyllene tider” som är partiets namn är neonazister som öppet visar sitt hat mot judar, muslimer, romer och svarta.

I Frankrike har Front National fått ett enormt väljarstöd, de har inte fått lika stort inflytande men har fått vara med och bestämma om några saker. Detta är ett parti som vill stoppa all utomeuropeisk invandring och har flertals gånger haft medlemmar som blivit påkomna ha sagt rasistiska saker.

Holland, Belgien, Italien, Österrike, Schweiz, Danmark är alla länder som har högerpopulistiska partier i regeringar och parlament. Trots till synes olika strategier så har de alla ett gemensamt mål – att skapa politik av hat.

Man vill så gärna tro på att Europa såg så annorlunda ut förr, att det var en annan värld då. Men sanningen är att 30-talets Europa och nutidens Europa fortfarande har många gemensamma saker. Trots förintelsen och lärdomar så har den extrema högern ett starkt fotfäste och ett stort inflytande.

Människor utsätts dagligen för hatbrott och rasismen finns kvar. Romer är lika utsatta idag som de var för 70 år sedan och judar runt om i Europa lever i skräck, för att de personligen vet vart den här trenden kan leda. Och som ett dåligt skämt så har det nu tillkommit ett nytt hatobjekt – Islam.

Muslimer anses idag vara lika onda som judar ansågs vara för 80 år sedan. De argument Hitler hade mot judarna, används idag mot muslimer. Det är samma visa men med en annan melodi och trots det att vi idag använder förintelsen i skolundervisningen, lär våra barn om Mandelas kamp i Sydafrika och diskuterar med kompisar om Martin Luther Kings “I have a dream” tal så är drömmen långt ifrån förverkligad. Fascismen finns inte bara kvar vid köksborden, den har nu tagit sig till torg och gator och i vårt Sverige sitter den nu i riksdagen.

Idag för exakt 70 år sedan så trodde miljontals människor att det äntligen var över. Hitlers tid som tyrann och regent var förbi och Europa kunde starta om från början och ta allt det fasansfulla som hänt som en lärdom. Igår skulle Wallenberg ha fyllt 101 år. Men trots  alla dessa människor som dog och kämpade för frihet och ett liv fritt från förtryck så finns allt fortfarande kvar.

Kalla mig cynisk eller pessimist, men jag tror att rasismen är här för att stanna. När tuffa tider blir tuffare så är det lättare att hitta en syndabock. Det viktigaste vi kan göra är att se till att hatet inte får ett inflytande och att riksdagshus, parlament och regeringar blir fria från rasism. Där politiker trots oliktänkande har ett och samma mål – att varje individ trots ursprung har rätt till ett bra liv.

 

  Raoul Wallenberg,

räddade tusentals judar i förintelsen. 1912 – 1947 , vila i frid!


Leave a Reply