Hemlöshet är alltid aktuellt

Jag minns när jag åkte till Stockholm för ett antal år sedan. Det var den här tiden om året och kylan var så genomträngande att man kunde svära på att näsan frusit till is. Jag vandrade genom gatorna och minns att jag var så  fascinerad över hur stort Stockholm kändes, men samtidigt så litet och mitt under tankarna så hör jag plötsligt en kvinna bakom mig.

Kvinnan undrade om jag ville köpa en tidning och jag som förmodligen är en säljares dröm, med tanke på att jag inte kan tacka nej, köpte tidningen och begav mig mot min morbrors hus.

Tidningen ställde mig lite mot väggen. Jag blev väldigt tagen av den. Tidningen som heter “situation Stockholm” är en tidning som uppmärksammar den situation som de hemlösa i Sverige befinner sig i och den säljs samtidigt utav hemlösa.

Jag blev främst chockad över att vi har hemlösa i Sverige men något som jag minns grep mig ännu hårdare var att kvinnan som sålde tidningen till mig kan ha varit hemlös.

Hemlöshet ett ord som jag innan dess placerade i USA eller i Argentina men aldrig Sverige. Hemlös  är ett ord som kunde beskriva någon stackare i ett annat land, men aldrig en svensk. Vi har ju det så mycket bättre här, hur kan man vara hemlös?

Den tidningen fick mig att ifrågasätta hela det svenska systemet. Den fick mig att ifrågasätta politik och politiker men den fick mig också att ifrågasätta mig själv och mycket av mina uppfattningar om hur vi har det i Sverige.

Att vara hemlös är alltid aktuellt, det är ingenting du kan välja att vara eller någonting du kan springa ifrån. Men när man kryper ner i sängen om kvällarna och en trygghetskänsla finns där så måste man även tänka på de som inte kan göra det.

Hemlöshets frågan ska inte finnas i en politikers “to do list” det ska vara varje människas ansvar att se till att dessa människor känner sig trygga.

Så nästa gång du kommer hem till värmen efter att få ha upplevt en överväldigande kyla, tänk på de som inte har ett hem som de kan vända sig till.


Leave a Reply