Gradering av fattigdom är ett hot mot mänskliga rättigheter

Janne Josefsson och Uppdrag granskning har upprört många. Eftersom jag inte hade någon möjlighet att kolla på programmet i tid så fick jag uppleva alla upprörda kommentarer innan jag ens sett programmet. Jag valde att först kolla på programmet och sedan bilda min egna opinion. Efter att jag sett den så förstod jag ilskan.

Uppdrag granskning valde att vinkla reportaget på utifall BRIS hade gjort en felaktig bedömning under sin barnfattigdom kampanj.

Det jag kände sån upprördhet över var hur UD skulle bestämma över vad som är fattigdom eller inte. Jag kände dessutom att det inte är så svårt att hitta barn som har det dåligt. Knacka på en valfri dörr i en av de fattigaste förorterna och fråga ifall de har barn. Men det kändes inte ens som att Janne eller UD för den delen var så intresserade av det faktumet. Utan de var mer villiga att motbevisa någon kampanj som BRIS, oavsett om siffrorna stämmer eller inte, faktiskt försökte uppmärksamma ett problem som vi har.

Nej, fattigdom i andra länder är inte densamma som i Sverige. Men kan man verkligen gradera fattigdom? Är inte den minst fattiga illa fattigt nog? Och är det verkligen upp till Janne Josefsson att bedöma vad som är renodlad fattigdom?

Fattigdom i mina ögon varierar. Det kan vara allt från att behöva tigga på gatan efter mat till att inte kunna köpa glasögon eftersom föräldrarna inte har råd. Fattigdom kan innebära att den enda maten man får är den i skolan och den kan även innebära att ett barn känner en ångest över loven för att hen vet att alla ska få åka på semester förutom den.

Ingen som har tak över huvudet, skor på fötterna och en belåten mage har rätt att gradera fattigdom. Fattigdomen är inte bara det magra döende barnet i Afrika utan det kan också vara det lilla barnet i rosengård. Och alla barn oavsett vilket land vi bor i är vårat ansvar och man ska varken låta fördomar eller geografiska gränser radera bort det ansvaret.

Det var allt jag hade att säga om det här ämnet och jag hoppas att min syn på uppdrag gransknings journalistik kommer motbevisas under nästa program.


Leave a Reply