USA möjliggör skolskjutningar!

 

 

 

Igår hände ännu en skolskjutning i USA. Den här kände jag direkt skulle bli den hemskaste som hänt i USA:s historia, när det gäller skolskjutningar därför att detta var riktat mot barn, och när jag kollade på dödslistan så såg jag att det äldsta barnet var född 2005.

Det som gör att den här skiljer sig från massakern på columbine highschool år 1999 är att mördaren inte verkade ha några motiv. Hans mamma jobbade i skolan men han hann redan döda henne hemma så jag förstår inte grejen med att han gick till skolan och tog livet av 20 barn och 7 vuxna och förmodligen gav resterade barn ärr för livet, psykiskt och fysiskt.

Det är mycket som är väldigt oklart med massakern och som förhoppningsvis kommer att komma fram senare. Men en sak är säker och det är att om inte den 20 åriga Adam haft ett vapen så skulle inte detta ha hänt.

Efter att Dylan och Eric, de två killarna som dödade mer än ett dussin ungdomar på Columbine high school, hade dödat alla dessa liv så började självklart debatten om skolskjutningar och olika sakers påverkan på de unga killarnas liv. Detta var uppenbarligen killar som inte mådde bra och har man läst lite om deras liv så kommer det fram ganska tydligt att de inte var de populäraste killarna. En av de skrev i en dagbok där han skrev om hur han inte ville leva längre och att han var trött på att alla behandlade honom som skit och etc. Man kan inte hjälpa att tycka synd om de och det är kanske deras unga ålder som gör så att man tycker synd om de, även om vad de gjorde var otroligt hemskt och jag är nog säker på att det var något som de var medvetna över.

Men hursomhelst, efter detta hade hänt så kom debatten. Många ansåg att det var deras musiksmak som gjorde så att de utförde morden. De brukade lyssna på den tyska(?) metalgruppen Rammstein. Som är ganska kända för deras groteska låttexter. Många menade att det var just det som ledde Eric och Dylan till att bli en av tidernas mest ihågkommna mördaren. Andra menade att det var spel som man kunde skylla på. De brukade spela våldsamma spel och detta menar många var orsaken.

Jag köper inte konceptet att våldsamma låtar och spel gör en person våldsam. Jag tror att man måste ha det i sin personlighet och att Rammstein och hemska spel kanske bara lockar fram det.

Jag brukade vara ett stort Tupac fan, kan fortfarande tycka om några av hans låtar, men hans låttexter var inte alltid jätte kärleksfulla. De kunde vara våldsamma, bittra och annat. Men de kunde också vara hans sätt att framföra politiska åsikter och andra samhällsproblem som gynnade och gynnar många ungdomar idag. Jag tror inte på att man blir våldsam för att man lyssnar på Hit em up eller att man blir en god person för att man lyssnar på Michael jacksons Earth song. Jag tror att vi människor är olika i vårt tänkande och vissa har av olika skäl mer av den mörka sidan.

Men en sak är säker och det är att om alla dessa politiker som gagga om spel och musiks påverkan på ungdomar skulle lagt sitt krut på att ha en hårdare vapenlag så skulle inte Eric och Dylan kunnat gå och köpa vapen på Kmart år 1999. Jag tror också att de 27 liv som togs igår kunde skonas om bara USA satte sig ner och hade ett samtal om det här. Jag tycker det är medborgarnas ansvar lika mycket som det är vita husets ansvar. Våra politiker är bara till för att göra oss nöjda och stifta lagar utifrån vår syn på samhället. Politiker är helt enkelt en reflektion av samhället och dess medborgare.

Så det är dags för USA att reformera sin vapenlag. De borde ha gjort det 99 och de borde ha gjort det 2007 när ett universitet förlorade 33 studenter och lärare. När ett barns liv tas pågrund av slarviga lagar så känner man att det är för mycket. Barn förtjänar det bästa i livet och vem vet kanske några av dessa barn kommer få tacklas med gårdagen i resten av sina liv. Många elever tog sina liv efter columbine 99 och andra blev drogberoende.

Det USA kan göra för barnen är att stifta nya lagar och skrota de gamla. Om de inte vill att samma sak händer nästa år och året efter det. För sålänge vapen finns så kommer skjutningar inträffa och det är dags för USA att sluta oja sig över saker som de faktiskt har bidragit till.


One Response to “USA möjliggör skolskjutningar!”

  • Carlton Kolts Says:

    You simply must allocate yourself to passing time on Facebook or twitter, getting together with fanatics, noticing latest patterns and building the best from pretty much every put up

Leave a Reply