Biologiskt kön inte desamma som socialt kön.

 

 

Kom att tänka på det här ämnet efter att jag hade en liten diskussion på twitter. Jag anser att allt vi gör, hur vi beter oss, hur vi är som människor, har med våran sociala miljö att göra.

Ett ämne som är värt att diskutera är människors syn på vårt sociala kön. Att vi tillsynen ser olika ut är det förhoppningsvis ingen som ställer sig emot. Vi ser olika ut, oavsett om det handlar om kön eller hudfärg. Men att detta på något sätt ska utgöra hur vi är som människor tror jag är skitsnack. Oavsett om människor gör det med avsikt eller inte så är det ett faktum att man idag uppfostrar barn efter könsförväntningar. Redan vid födseln så är det vanligt att en pojke får blåa kläder och en tjej får rosa, allt detta för att på något sätt styrka att barnet är utav ett visst kön.

När barn sedan blir lite äldre så köper man dockor till flickorna för att redan då “förbereda” de inför deras liv som mammor och pojkar får oftast bilar eller något i den stilen för att där med göra det klart att pojken i fråga är en pojke som ska senare i livet bli en man.

Nu påstår jag inte att många kvinnor inte vill vara “tjejiga” och att många tycker om att sminka sig, klä sig fint och etc. Jag själv ingår i den gruppen. Jag påstår heller inte att många män inte tycker om att ha “manliga” yrken, men att detta skulle vara medfött ställer jag mig direkt emot.

Vi är oftast vad samhället förväntar oss att vi ska vara. Jag ser mig faktiskt som en feminist och det är ett faktum att om vi inte hade feminismen så skulle kvinnors rösträtt på 20-talet i Sverige aldrig kommit. Kvinnor skulle fortfarande ses som barnafödande maskiner som inte har en åsikt i något. Men jag ställer mig emot de som tycker att ett kön är bättre än ett annat. Oavsett vilket kön som är i fokus.

Vi är människor som formas efter vår omgivning och att tycka att en tjej som uppfostras som en kille på något mirakulöst sätt blir en “typisk” kvinna senare i livet p.g.a hennes biologiska kön är otroligt naivt och iq-befriat.

Om anti-feminister la sitt krut på att göra ett samhälle mer jämställt och fixa de ojämställda lönerna som finns mellan män och kvinnor inom samma yrke istället för att babbla om hur vårt biologiska kön är desamma som vårt sociala kön så skulle vårt samhälle faktiskt vara det samhälle som jag hoppas att det kan bli.

Fred!

 


Leave a Reply