Böneutrop

Idag bestämdes det att moskén i Fittja tillåtits ha böneutrop. Det är enligt mig ett bra sätt att visa att muslimer är en del av det svenska samhället. Och att Islam är en del av religionsfriheten.
Jag minns kalabaliken som uppstod när det först kom upp i media att moskén eventuellt kanske skulle få ha böneutrop. Det pratades om en “islamisering” och hur rabiata muslimer nu har tagit över fina och oskyldiga kö-system Sverige. Är problemet verkligen böneutrop eller handlar detta om något annat? Som mycket annat när det gäller Islam och muslimer så är ‘kritiken’ aldrig saklig. Muslimer är problemet, inte böneutrop och inte halal-slaktad mat.

Några meter ifrån mig så har vi en kyrka. Jag har spenderat mycket tid där. Dels för att jag tycker om gemenskapen som finns i kyrkor och andra heliga platser, men även för att jag under åren skapat ett band med vår lokala kyrka. Varje söndag så slår kyrkklockorna, men av någon anledning så hittar jag ingen debattartikel dagen efter där någon har klagat. Böneutrop kallar till bön och kyrkklockorna kallar till gudstjänst. Vad är egentligen skillnaden? Att Sverige har haft kyrkor längre? Om det är ett seriöst argument så skulle jag vilja se dessa ‘kultur-arvs människor’ värna om allt annat som tillhör det svenska kulturarvet.

Orimligheten når en ny nivå när man plötsligt ska jämföra Sverige med andra muslimska länder. Dessa jämförelser visar två saker. Att muslimer aldrig någonsin oavsett etnisk bakgrund kommer kunna tillhöra Sverige. Och att man i sin jämförelse glömt bort det faktum att Sverige har religionsfrihet. Något som inte bestämdes av muslimer utan av politiker. Att jämföra en demokrati med en diktatur och sedan tro att det är en rimlig jämförelse visar hur verklighetsfrämmande dessa människor är.

Jag är en muslim och Sverige är mitt land. Antingen så tillåter man att alla religioner får ta samma plats i samhället eller så slopar man religionsfriheten.


Leave a Reply