Kvinnodagen kan inte firas!

Vaknade imorse av ett sms. “Grattis på kvinnodagen Bilan” 

Avsändaren menade väl, det vet jag. Men min spontana reaktion var att jag inte hade något att fira. Det kändes som en födelsedag utan att fylla år. Men kvinnodagen är definitivt inte oviktig, tvärtom, den är väldigt viktig!

I Afghanistan kämpar kvinnor dagligen för sina rättigheter. De kräver självklara saker som utbildning och valfrihet. I Indien är kvinnor inte skyddade av rättsväsendet och gruppvåldtäkten som skedde för inte så länge sedan är bara en utav miljontals fall. I Saudiarabien får en kvinna inte göra något så enkelt som att köra bil ensam och det var bara för nästan två år sedan som det klargjordes av kungen att kvinnorna nu skulle få rösträtt.

Kvinnoförtryck är inte en fråga om etnicitet eller religion. Det är en fråga om kvinnans ställning i världen och inte bara i de länder som de befinner sig i. Det är en fråga om jämställdhet.

Året är 2013 och mänskligheten har kommit långt. Men när vi i “jämställda” Sverige FORTFARANDE tjänar mindre som kvinnor så känner jag direkt att vi inte har kommit så långt som vi borde ha gjort. Samhällets syn på “kvinnliga” egenskaper värderas fortfarande mindre än de “manliga”. Året är 2013 och det är fortfarande kvinnor som gör det mesta av hushållsarbetet.

Så nej, jag känner inte att vi kan fira kvinnodagen. Jag känner inte att vi kan gratulera varandra förän alla kvinnor har sina rättigheter. Bara då har vi vunnit.

 


2 Responses to “Kvinnodagen kan inte firas!”

  • Bilan Says:

    Åh, jag tackar ödmjukast för både komplimang och länkande.

    Ha det fint!

  • U Says:

    Helt otroligt bra skrivet! Din gåva är att skriva, använd den väl!

    Inlägget ska genast länkas!!

    / Ulla S

Leave a Reply