REVA- projektet, en skamfläck för Sverige.

Under den senaste tiden har ett nytt projekt uppmärksammats. Det här projektet gör det möjligt för polisen att få tag på “illegala invandrare” för att sedan utvisa dem ur landet.

Jag vill först och främst bara säga en sak. Ingen människa är illegal och ingen väljer ett liv som papperslös. Det är ett svårt liv och jag är djupt besviken på hur våra politiker har valt att hantera situationen. Istället för att man ska göra livet lättare för dem, så gör man det svårare. Förkastligt!

Min mamma var en flykting. När inbördeskriget bröt ut i Somalia så tvingades hon fly. Hon lämnade sin familj och sina vänner för att starta ett nytt liv i ett land som hon nästan inte visste någonting om. Ett land som pratade ett främmande språk, hade en främmande kultur och låg så långt bort från det ställe som hon hade spenderat hela sitt liv i.

Hon var inte ens vuxen när hon var framme i arlanda år 1990. Som tur är så fick hon stanna här i Sverige. Men tänk om hon inte skulle få det. Vad skulle hon ta sig till? Skulle hon ha återvänt till Somalia? Om hon hade återvänt så skulle hon inte heller ha träffat min pappa och då skulle jag aldrig existerat.

Livet som flykting är ingen dans på rosor. Jag har aldrig varit en, men det säger sig bäst själv. Men att överhuvudtaget bli tvingad till att lämna sitt hem och starta om på nytt i ett annat land är aldrig enkelt. Ingen har invandrat till Sverige för skojs skull. Oavsett om det är ekonomi eller krig som ligger bakom beslutet så är det fortfarande ett svårt beslut att ta. Livet som invandrare är inget privilegium, som så många bittra sverigedemokrater vill tro.

REVA projektet förvandlar vårt fria land till en polisstat. Tanken av poliser som oprovocerat ber folk att visa sitt ID i tunnelbanan för mig genast tillbaks till en tid då jag inte ens var född. Jag tänker på alla judar och judinnor som var tvungna att visa sitt id för SS soldater och alla svarta som var tvungna att visa sitt id för poliser under apartheid, endast för att kunna kontrollera dem.

Jämförelsen kan verka överdriven, men det är den inte. Sverige är inte som nazityskland eller Sydafrika under apartheid, men vi har poliser som ifrågasätter folks medborgarskap bara för att de ser utländska ut.

Enligt den svenska lagen så har papperslösa barn rätt till att gå till skolan. Men polisen hindrar deras rätt till utbildning genom att ta bort deras trygghet. Hur ska ett barn kunna lära sig någonting i skolan när hen dagligen riskerar att få åka tillbaks till ett hemland, som många barn inte ens känner någon samhörighet med. Barn som spenderat halva, om inte hela sina liv i Sverige får åka tillbaks till ett land som dem inte ens känner till.

REVA projektet är omänskligt och en skam för Sverige. Vårt öppna och trygga samhälle ska inte få förvandlas till en polisstat. Vi ska inte jaga människor ur Sverige, vi ska välkomna dem. Alla människor oavsett ursprung förtjänar att ha samma möjligheter i livet.

En födelseort ska inte få bestämma en persons framtid!


Leave a Reply