Billströms nya förslag

Nya moderaterna la under veckan fram ett förslag om minskad invandring. Ett förslag man skulle kunna tro kom direkt från någon bitter sverigedemokrat i riksdagen men nej, det kom från vårt ledande parti.

Det jag fann främst upprörande med förslaget var hur de argumenterade om det. Det var inte de vanliga argumenten om att Sveriges statskassa inte har råd med fler invandrare, eller att vi har en bostadsbrist. Utan det var att Nya moderaterna anser att man ska bemöta människors oro. Med andra ord så ska man bemöta den främlingsfientlighet som faktiskt är i min enlighet ett samhällsproblem som vi har.

Jag var otroligt glad över att Reinfeldt valde att inte samarbeta med SD, ett val som de trots allt har hållit sig fast vid. Men jag tycker att det är tråkigt att Billström väljer att lägga fram ett sverigedemokratiskt förslag.

Jag har aldrig sett Nya moderaterna som ett främlingsfientligt parti, det gör jag fortfarande inte. Men förslaget är värt att diskuteras. Det är oförståeligt hur man kan ens kan överväga att minska invandring när vi har så många problem i världen.

SD:are vill måla upp en bild av Sverige som ett land som tar emot hur mycket invandrare som helst. Men sanningen är att flyktingar inte flyr till Sverige eller något europeiskt land i första hand utan de flesta flyr till grannländerna. Dessa grannländer är oftast länder som knappt har råd att försörja sina invånare men de förstår ändå behovet av att folk behöver fly. En förståelse som vi i Sverige borde ha och inte avvisa människor som har kommit till oss för att försöka bygga ett nytt liv.

Billström nekar människors rätt att få leva, en mänsklig rättighet. En rättighet som vi i trygga landet Sverige för ofta glömmer bort men påminns stundvis när vi kollar på en nyhetsrapport om det senaste i Mali.

Vi ska ha ett globalt ansvar gentemot varandra. Detta ansvar ska inte få raderas av geografiska gränser eller påverkas av olika förutsättningar. Någons mänskliga rättighet ska inte behöva påverkas av etnicitet, hudfärg eller religion.

Om vi slutar se oss som svenskar, somalier, kurder eller amerikaner och börjar se oss som ett folk som delar på den här vackra jorden tillsammans, så skulle förhoppningsvis mycket ändras.


Leave a Reply