Religion i skolan

 

Jag skulle lägga mig men kom att tänka på en diskussion jag hade tidigare idag. Nu när julen nästan är här så är religionens påverkan på svenska skolor nästan oundviklig. Jag vet själv att när jag var liten så var julavslutningen i kyrkan nästan ett måste, vilket går att diskutera då vi bor i ett sekulärt samhälle och inte har Göran Hägglund som statsminister. Tycker även det är intressant hur kristendomen får en så betydligt stor del i skolans religionsundervisning. Men andra religioner får inte lika mycket plats.

Sådana här saker är självklara men ska det vara självklart? Jag är själv född här och hade inget emot att gå till kyrkan när jag var liten, trots att jag är muslim. Kyrkan kan vara mysig och de flesta präster jag träffat på är väldigt trevliga. Men det blir på något sätt så falskt när man ger kristendomen så stor frihet och de andra religioner inte lika mycket. Man kan säga att Sverige är byggt på kristna värderingar och att kristendomen spelar en stor roll i Sverige och det är lugnt med mig. Men säg då inte att Sverige är sekulärt , för det är det inte.

Anledningen till att jag tycker att det är viktigt att diskutera frågan om religionens påverkan i skolan är därför att jag ställer mig alltid emot dubbelmoral. Jag minns vilket hets det blev när ett förslag kom upp om att man kanske skulle låta en moské få ha böneutrop en gg i veckan. Många ansåg att de ville slippa bli påverkade av religiösa budskap, vilket är ett förståeligt argument även om jag inte förstår hur ett böneutrop skulle få någon att översköljas av känslan att vilja ge trosbekännelsen, men jag kan förstå deras resonemang och man måste försöka sätta sig i andras situation. Men blir det inte dubbelmoral om man sedan skickar sina barn till kyrkan? Eller köper en luciaklänning till sin dotter för att hon lyckades bli skolans Lucia?

Antingen så är Sverige sekulärt eller så får ALLA religioner ha sin plats i Sverige. Och missförstå mig inte det är inte kristendomen jag klandrar eller hackar på utan jag är trött på den dubbelmoral som finns i Sverige.

Det var allt jag hade att säga och nu går jag och lägger mig, ska till Motalas kommunfullmäktiges möte imorgon.

FRED!

 


Leave a Reply